Ovocný koláč z polenty

21. června 2017 v 8:49 |  Buchty,bábovky a moučníky
Na tenhle recept jsem byla upozorněná domácí.Je někde z netu.Původní znění přikládám,pak už jen pár tipů na obměny.
Těsto se zpracovává jednodušše,je to velmi chutné,vcelku rychlé a s náplni si můžeme hrát dle libosti.od jahodové náplně se smetanou,jsem vyzkoušela variantu s třešněmi,borůvkami,jablky..



na těsto:
1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
1/4 hrnku (35 g) kukuřičné krupice, polenty (použila jsem instantní)
1/4 Čl soli
1/2 hrnku (113 g) másla, studeného, nakrájeného na kousky
1/3 hrnku (80 ml) podmáslí
na náplň:
3 hrušky, nakrájené na kousky
2 ČL kukuřičného škrobu
1 PL citrónové šťávy
1/2 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL skořice
1/8 ČL muškátového oříšku, struhaného
2 PL krupicového cukru
na dokončení:
50 g krupicového cukru
1 PL (15 g) másla, rozpuštěného


těsto:
V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, polentu, cukr a sůl a postupně přidáváme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta až z něho bude hrubá krupice.
Přidáme podmáslí a promícháme, až se všechny suroviny spojí (nejlépe ručně na vále).
Zpracované těsto dáme do igelitového sáčku a vložíme alespoň na 45 minut do lednice.
náplň:
Nakrájené hrušky dáme do mísy a přidáme zbylé suroviny, opatrně, ale důkladně promícháme.
dokončení:
Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
Na pomoučněném vále rozválíme těsto, které jsme chvíli předtím vyndali z lednice, na kruh o průměru cca 30 cm.
Vyválené těsto pocukrujeme asi polovinou krupicového cukru a rozložíme na něj připravenou hruškovou náplň. Začneme ji klást asi 5 cm od okraje, postupně dokola a dovnitř.
Na náplň nasypeme rovnoměrně druhou polovinu cukru.
Okraj těsta přeložíme přes hrušky a pěkně upravíme.
Přeložený okraj těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 45 - 50 minut.
Před podáváním necháme lehce vychladnout.




Těsto je základ.Na něj stačí jen pár surovin.Ale v letní sezóně jahod,třešní by to chtělo obmněnu.
Poměr surovin nemám,dělám to tak nějak od oka.Tak tady je pár tipů na náplně :

Jahody:
Jahody rozkrojíme na půlky,smícháme s cukrem.Přidáme asi 4-6 lžic zakysané smetany a 3-4 lžíce škrobu

Třešně:
K třešním přidáme kelímek smetany,trochu šťávy z třešní,mámeli,pokud né,tak více smetany,,citronovou šťávu,cukr,vanilkový puding

Borůvky:
půlku borůvek rozmačkáme ,promíchámě asi se 4-5 lžícemi mascarpone,dochutíme cukrem,podle potřeby lžíce-2 škorobu

Jablka
Nakrájíme na cca 2-3mm plátky,zakapeme citronem.Na pánvi rozpustíme máslo,přidáme do něj cukr a plátky jablek necháme lehce zkaramelizovat,pak poklademe na koláč,dle potřeby dochutíme,přelít to můžeme zakyskou s cukrem a skořicí.. Nebo jen smícháme 2 žloutky s cukrem do pěny,přidáme 4 lžíce smetany a sníh z bílku-bude to nadýchanější..


atd......
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama